Pagina Psihologului

Ganduri de duminica

Helen Keller, nu a auzit, nu a văzut şi nu a vorbit, cu toate astea a reuşit să cucerească o lume întreagă, să se dezvolte, să descopere noi metode de adaptare a persoanelor cu dizabilităţi – ce te-ar împiedica atunci pe tine să progresezi?

Luis Braille a încercat să găsească o soluţie şi a inventat sistemul Braille, tu cauţi soluţii la dificultăţile tale?

Acum nevăzătorii învaţă fizică, matematică superioară şi realizează programe in informatică, tu exersezi, tinzi să însuşeşti calculatorul pentru necesităţile de bază?

_______

Ce este acceptarea de sine?

Acceptarea duce la schimbare şi nu invers. Aceasta presupune un proces complex,  dar  interesant, cu  autodescoperiri şi autocunoaştere.  Pentru a accepta ceva, trebuie să  cunoşti, să  descoperi. Când zicem că vrem să ne perfecţionăm sau să ne schimbăm, nici nu ne  privim în interior – pentru a vedea ceea ce  nu trebuie schimbat, ci doar trebuie să dezvoltăm anumite calităţi şi  abilităţi pe care le  posedăm deja, într-o măsură mai mare sau mai mică.

________

Reguli antistres şi sursa unei vieţi echilibrate psihologic

Cele mai dificile 3 lucruri în această viaţă sunt: a păstra un secret, a ierta şi a profita de timp.

/Benjamin Flanklin/

Institutul francez pentru anxietate şi stres, din Paris, a definit 20 de reguli de viaţă, despre care experţii spun că, dacă cineva reuşeşte să asimileze măcar 10, poate avea o viaţă de bună calitate.

UNU
LUAŢI o pauză de minimum 5-10 minute la cel mult fiecare 2 ore de muncă. Repetaţi aceste pauze în fiecare zi şi gândiţi-vă la   dumneavoastră, analizându-vă comportamentul.

DOI
ÎNVĂŢAŢI să  SPUNEŢI NU, fără să vă simţiţi vinovat. A vrea să mulţumiţi pe toată lumea, este un consum mult prea mare de energie.

_______

Răspunsuri

  1. Ştire originală preluată de la un post de radio din Romînia

    Remarcant,in grădiniţele obişnuite din Romînia se întroduc printre jucării, păpuşi cu Handicap, fără mînuţe, picioruşe şi alte disabilităţi, astfel ca copii să accepte de mici copiii şi persoanele cu disabilităţi…
    Sunt bravo ei, căci modalităţile de sensibilizare socială şi educare conform principiului egalităţii şi echităţii se realizează cu succes incepind de la virstele fragede…
    Sperăm că şi în Republica Moldova va fi posibilă implimentarea astfel de strategii…
    Astfel că fiecare din noi trebuie să contribuie la respectarea principiilor şi recomandărilor Conventiei ONU, privind drepturile persoanelor cu disabilityăti, Convenţie ratificată recent in RM.
    Doar împreună vom reuşi!

  2. Formează-ţi un comportament asertiv, De incredere şi mulţumire de sine.

    Respectă-te pe tine şi pe cei din jur,
    ai încredere în forţele proprii,
    dezvoltă-ţi o autoimagine pozitivă şi adecvată,
    crează-ţi o autoimagine corporală pozitivă,
    fii responsabil şi disciplinat,
    cunoaşte-te pe tine şi pe cei din jur,
    cunoaşte şi trăieşte după anumite valori,
    dezvoltăţi deprinderea de a-ti menţine valori, convingeri, opinii proprii,
    îndrăzneşte să rişti,
    defineşte-ţi bine scopurile,
    fii capabil să dai şi să primeşti,
    interacţionează cu cei din jur,
    simte-te capabil de a lua decizii,
    să ştii că e uman să greşeşti,
    exprimăte fără ca să răneşti pe cei din jur,

    • prietenia- este singura floare care infloreste la umbra unui suflet nobil…. prietenia- este singurul motiv care te face sa lupti cand toti sunt impotriva ta…. prietenia- este singura arta care te invata sa iubesti, sa ierti,sa ajuti, sa fii mai bun….. prietenia- este cel mai important cadou pe care il primim si trebuie sa avem mare grija de el…..


Lasă un comentariu