Despre noi

Asociaţia Tinerilor cu Disabilităţi de Vedere din Republica Moldova

Scop general: Să fim activi, eficienţi şi alături de tine! Să ne bucurăm împreună de realizări!

Obiective:

  • susţinerea integrării şi participării  tinerilor cu disabilităţi de vedere la diverse manifestări de nivel local, naţional şi internaţional.
  • organizarea diverselor activităţi, traininguri, pentru membri şi beneficiari, invitînd experţi naţionali şi internaţionali.
  • informarea societăţii civile despre situaţia tinerilor cu dv,  prin sensibilizarea socială.
  • promovarea şi protecţia drepturilor tinerilor cu DV.
  • promovarea percepţiei pozitive vis-a-vi de situaţia tinerilor cu dv,
  • cooperarea cu instituţiile de învăţămînt  şi cadrele didactice pentru a înbunătăţi condiţiile  de studii.
  • colaborarea cu instituţii de învăţămînt din străinătate pentru a realiza schimb de experienţă şi de cunostinţe.
  • promovarea  posibilităţilor de angajare,  a tinerilor cu DV
  • consultarea tinerilor angajaţi  cu privire la dezvoltarea lor profesională
  • înbunătăţirea accesului pentru tinerii cu DV, la transport, tehnologii informaţionale, şi altee servicii accesibile pentru publicul larg.

Activitati:

  • Caravana Informativă
  • Şcoala de limbă engleză
  • Reţeaua naţională de contacte a tinerilor cu dizabilităţi de vedere
  • Schimburi socio-culturale (Finlanda, Slovacia)
  • Dotarea cu mijloace tehnice şi informaţionale
  • Burse şi stagii peste hotare.

Tinerii activi cu disabilităţi de vedere din Republica Moldova, au certitudinea că doar împreună vor reuşi să schimbe spre bine situaţia lor şi a semenilor săi.

Aşa s-a născut Asociaţia Tinerilor cu Disabilităţi de Vedere care a fost fondată la 14 ianuarie 2009, fiind creată de 12 fondatori – persoane fizice şi 1 fondator persoană juridică – Societatea Orbilor din Moldova.

Asociaţia Tinerilor cu Disabilităţi de Vedere este creată din iniţiativa grupului de tineri motivaţi, energici, entuziaşti şi dornici de a activa, fiind susţinuţi şi încurajaţi de societatea Orbilor din Moldova.

ATDV are ca priorităţi: interesele, necesităţile, reabilitarea şi integrarea tinerilor cu disabilităţi de vedere, contribuind astfel la îmbunătăţirea situaţiei lor, la soluţionarea dificultăţilor cu care se confrunţă, la împărtăşirea bucuriilor, aspiraţiilor şi succeselor obţinute la nivel atît personal cît şi social.

Astfel, repererele de lucru esenţiale sunt:

  • promovarea percepţiei pozitive, a drepturilor şi intereselor lor.
  • prestarea serviciilor de susţinere şi asistenţă psihologică, socială, (tehnică) tehnologică,
  • activităţi de dezvoltare, instruire şi socializare pentru tinerii cu DV.

Prin implicare şi participare la activităţile Asociaţiei, tinerii îşi vor putea dezvolta abilităţile,  ncrederea în forţele proprii, or comunica, şi îşi vor face prieteni, îşi vor găsi împreună soluţiile şi răspunsurile la întrebările şi dilemele ce îi preocupă.

Un tînăr cu disabilităţi de vedere  reuşeşte, prin obtimism ambiţie, şi perseverenţă, să  devină  independent, integrat şi cu o mulţime de abilităţi.

Aşadar, provocările vieţii ne pot stimula să acţionăm, să căutăm soluţii, să fim receptivi şi deschişi pentru comunicăre şi colaborare, să ne bucurăm de reuşite şi de frumuseţea clipelor trăite, în pofida disabilităţii.

Eşti informat că odată cu progresul social, se crează noi şanse şi condiţii, pentru ca persoanele cu disabilităţi de vedere să se realizeze în diverse domenii şi să se integreze în societate.

Fericirea şi dezvoltarea personală nu depind de disabilitate ci mai curînd de voinţa, gîndirea, atitudinea proprie şi a celor din jur.

ATDV e creată pentru tine, pentru interesele, succesele tale, pentru a te susţine în clipele dificile şi în dezvoltarea ta personaală şi profesională.

Fii binevenit!

Tu poţi alege, disabilitatea de vedere să fie pentru tine un desastru sau un mod al tău de a fi, un stimul de a învinge dificultăţile, de a reuşi, progresa şi evolua!

Dacă sunteţi tînar activ, cu sau fără disabilitate de vedere, sunteţi interesat şi doriţi să ne cunoaşteţi, fiţi binevenit la ATDV, ca membru, voluntar sau un bun prieten al Asociaţiei!

La Asociaţie pot să adere persoanele interesate de situaţia tinerilor cu DV, tinerii ce au aceasta disabilitate şi nu numai.

Ai idei şi planuri ce vrei să le realizezi, vrei să îţi transformi dorinţele şi visele în realitate, ai experienţă cu care vrei să te împarţi, ai cunoştinţe pe care să le aplici în mod practic, vino şi implicate, în universul ţinereţii şi acţiunii, ATDV!

Răspunsuri

  1. Salut,
    Ma numtsc Costel, sint slabvazator din or. Cantemir.
    Am fost placut surprins cind am auzit citi oameni cu DV au reusit sa faca o facultate si sa-si asigure un viitor mai bun. Cunosc citeva persoane cu DV care au un loc de munca stabil si inpofida la toate au reusit sa devina independenti.
    As vrea sa urmez si eu o facultate sa pot sa ma incadrez in cimpul muncii, sa devin independent.
    Va rog sa ma ajutati…

  2. Bravo, sunteti de lauda cu site-ul…

  3. Buna ziua,
    sunt inginer si lucrez in proiectare de lucrari de infrastructura.
    In urma unei vizite in strainatate am observat, in anumite zone(treceri de pietoni, intersectii, etc) pe trotuare, pentru atentionarea si indrumarea persoanelor cu deficiente de vedere, DALE TACTILE. Acestea erau cu striatii sau cu „bule”.
    Avand in vedere ca as dori sa folosesc in proiectele mele acest tip de „semnalizare”, v-as ruga, daca puteti sa ma ajutati cu informatii referitoare la standard romanesti care reglementeaza amplasarea unor astfel de „semnalizari”.
    Va multumesc.
    ing. Florin Gavrila
    Birou Proiectare 3G Alba
    07540393449


Lasă un comentariu